Shanghai har massor att erbjuda. Det är en av världens största städer med nästan 20 miljoner invånare och räknas också till världens största finanscentra. Det är även en viktig transport-hubb då hamnen tar emot och lastar på oräkneliga varor varje dag.

Klimat

I Shanghai har man ett subtropiskt klimat med fyra årstider så som svensk är det ganska lätt att anpassa sig till väder och vind. Området som staden ligger vid är mycket sankt men man har många dräneringskanaler.

Kommunikationsmedel i Shanghai

Då Shanghai räknas som en enorm stad som bara växer och växer så har man varit tvungen att bygga ut kommunikationsnätet rejält. Här finner du tunnelbanan som invigdes 1995 och har utökat så pass mycket att den idag räknas till världens längsta med sina 14 linjer.

I Shanghai finns även spårvagnar, olika tåglinjer som pendel-och magnettåg och man kan även erbjuda ett tusental busslinjer. Bussarna är bra komplement till tunnelbanan som slutar gå ganska tidigt och ersätts av nattbussarna. Bussar med nummer går in mot staden medans de med namn går ut mot stadsgränserna.

Stadens uppbyggnad

Shanghai är byggd i 18 distrikt och ligger runt delar av floden Huangpu. Affärsdistriktet heter Lujiazui och finns på den östra sidan. Shoppingen hittar du i Xintiandi och Luwan samt i Xujiahui. Yangpu och Putuo är två stora bostadsområden och det är också här du hittar universitetet. Innerstaden heter Puxi och är en kärna av nio distrikt.

Folk i Shanghai

Då staden är så stor så kan du förvänta dig att hitta allehanda folkslag och religioner här. De flesta tillämpar den buddhistiska läran medans det också finns en stor del av befolkningen som är muslimer, kristna, daositer o.s.v. I Shanghai är det vanligt att kineser gifter sig med utlänningar, kanske också för att kvinnans ställning här är så stark och det uppskattas inte alltid av kinesiska män.