Denna enorma stad är centrum för otaliga affärsverksamheter, företag och invandrade människor. Shanghai är kanske den mest moderna staden i Kina och man tar till sig värderingar och synpunkter från alla möjliga folkslag. Då svenska företag har en stor bas i just Shanghai så blandas många av våra värderingar upp med deras och man kan se en stor del starka kvinnor och ansvarsfulla pappor här. Även förhållningssättet i affärsvärlden har fått stort inflytande från Europa och USA. Det är också mycket lätt att få jobb som utlänning här och om du tittar på olika jobbsökarsajter så söker man ofta folk till Shanghai-baserade kontor från både Sverige och andra länder. Du behöver inte ens kunna kinesiska eller mandarin för att arbeta här idag utan flytande engelska är godkänt.

Att leva som utlänning i Shanghai

Många som letat sig hit reagerar på Shanghais puls och oerhörda sevärdheter men det finns naturligtvis också baksidor. i affärer är det lätt att komma kineserna inpå livet men på det privata planet är det svårare. De håller sig gärna för sig själva, men är trots allt artiga och väluppfostrade. Det är dock mycket viktigt med relationer och kontakter och man nätverkar otroligt mycket, inte minst på de sociala medierna som Kina har fullt av. Man har till och med sina egna versioner av de internationella sociala medierna som Facebook eller Instagram. Vanliga Facebook funkar inte i Kina utan du får gå ut på Sina Weibo eller Renren.

Priser

Det är relativt billigt att leva och bo i Shanghai även om staden är finanscentrum nummer ett. Saker och ting är billiga, både hyra, kommunikationsmedel, mat och produkter, särskilt om du handlar kinesiskt men naturligtvis kan du spendera stora pengar även i Shanghai om du vill leva lyxliv. Dessutom lämnar man oftast inte dricks i Kina, inte heller i Japan. Det är inräknat och lämnar du kvar pengar på bordet så kommer en servitris förmodligen att jaga efter dig för att ge tillbaka dem.