När man flyttar till ett annat land har man förmodligen stora förväntningar och oftast får man en fantastisk erfarenhet för livet. Men vistelsen kan också innebära en del kulturkrockar och då Kina har en helt annan kultur än i Sverige så kan du läsa lite mer om hur det ligger till med vissa värderingar där.
Shengnu – ett nytt begrepp
Shanghai och hela Kina har många välutbildade kvinnor och många av de är singlar, oavsett ålder. Dels för att det är ett land med brist på kvinnor och dels för att kinesiska män helst inte vill ha en kvinna som är mer utbildad än vad de är. Kinas ekonomiska framgång har visserligen blivit en vinst för landet men de gamla värderingarna krockar lätt med de nya. För männen har dessa kvinnor dåligt rykte och för kvinnorna kan livet vara jobbigt, speciellt om man vill ha barn. Många av dessa kvinnor lever i Shanghai. Dock är feminism relativt vanligt här och männen har vanan att laga mat och ta hand om familjen betydligt mer i Shanghai än i övriga Kina.
Sociala medier
I provinsen Jiangsu finns det många svenska företag och svensk närvaro och det har naturligtvis satt sina spår i lokalbefolkningen. Även Geely som är Volvo Cars moderbolag ligger här. Svenska ståndpunkter och värderingar har rotat sig in i systemet och både arbetssätt och principer har blivit ett med staden. Sociala medier är ännu större i Kina än i Europa och USA och det är också här man vänder sig för att framföra sina åsikter. Det är även via dem man når ut med budskap om utställningar och andra events.
Tävlan och prestation
I Kina vill man inte erkänna att man har fel eller saknar pengar o.s.v. Många har prestationsångest ända ned i lågskoleåldern och det förekommer många mord på skolor där svartsjuka och tävlan om vem som är bäst är anledningarna. Status och materialism är två saker som verkligen står i fokus numera. Dock är ömsesidig hjälpsamhet mycket viktigt inom den kinesiska affärskulturen och att vara social är A och O.